sábado, 5 de noviembre de 2011

Els volcans

Si entres, ho podras descobrir tot sobre els volcans.

Un volcà és una estructura geològica per la qual emergeix lava (roca fosa) i gasos de l'interior d'un planeta. L'ascens succeeix generalment en episodis d'activitat violenta denominats erupcions. En acumular-se el material que sorgeix de l'interior es forma una estructura cònica en la superfície que pot formar elevacions des d'unes centenes de metres fins a uns quants quilòmetres.
Al conducte que comunica el reservori de magma, o cambra magmàtica, amb la superfície se'l denomina xemeneia que culmina al cim de l'estructura volcànic, el qual està rematat per una depressió o cràter. Segons la naturalesa dels materials, el tipus d'erupció, la seva freqüència i l'orogènesi, els volcans adopten diverses formes però, en general, formen una muntanya cònica rematada per un cràter o caldera. Els volcans no són exclusius del planeta Terra, ja que se n'han trobat restes a altres planetes com, per exemple, a Mart.
La paraula volcà prové de l'illa Vulcano, al sud-est de la costa d'Itàlia. A causa de la freqüència de les activitats eruptives en aquesta illa, els romans la consideraven la forja de Vulcà, el déu del foc i el creador d'armes.
Hi ha al voltant de 1.500 volcans actius terrestres que entren en erupció uns seixanta per any. A més hi ha els volcans submarins que són molt més nombrosos.
El vulcanisme és el conjunt de fenòmens relacionats amb els volcans i la presència de magma. Lavulcanologia és la ciència que estudia aquest tipus de fenomen i treballa en la prevenció dels riscos associats a la seva activitat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario