sábado, 29 de octubre de 2011

L'aparell digestiu i la digestió

Menjar per viure
Aqui os ensenyarem com funciona láparell digestiu i com es fa la digestió.


Menjar per viure

El cos necessita energia per funcionar i matèria per créixer i reparar desperfectes.
L'aparell digestiu transforma els aliments en diverses substàncies: els nutrients que s'utilitzen per construir el propi cos i mantenir-lo actiu i els residus, que el cos no pot utilitzar perquè no són digeribles.
Els aliments que contenen més nutrients són els més nutritius.


Aliments i nutrients

Entre els nutrients que proporcionen els aliments destaquen, per la seva importància, els grups següents: els glúcids, els lípids, les proteïnes, les vitamines i els minerals.
L'aigua no és ben bé un nutrient però el cos en necessita; sense aigua no es podria viure més de tres dies. Tampoc és un nutrient la fibra vegetal però serveix per netejar els intestins i arrossegar els residus.




Un tub molt llarg
L'aparell digestiu està format per un tub de més de set metres i un conjunt de glàndules que hi aboquen diferents sucs. Aquests sucs ajuden a transformar els aliments en nutrients que són absorbits per la sang i en residus no aprofitables que són evacuats. El conjunt de processos que hi tenen lloc s'anomena digestió. Perquè es completi la digestió dels aliments es necessiten dos o tres dies.



Comença l'atac: esmicolar i empassar
A la boca s'inicia la digestió física o mecànica, que consisteix en fer l'aliment a trossos petits per introduir-lo en el tub digestiu. Les dents són de diferents formes per fer tasques diverses: els incisius i els ullals serveixen per esquinçar i tallar, els premolars i els molars serveixen per triturar. Les glàndules salivals segreguen la saliva i ajuden a mastegar bé. La llengua ajuda a empassar els aliments.




Pastament i inici de l'atac químic: l'estómac
Un cop recorregut tot l'esòfag (uns 25 cm a la persona adulta) l'aliment esmicolat cau a l'estómac, un sac on hi romandrà unes hores. Les parets de l'estómac segreguen el suc gàstric que converteix l'aliment en farinetes. La segregació de suc gàstric no és contínua, només se'n fabrica quan hi ha aliment a l'estómac. Per tal que l'aliment es barregi bé amb el suc gàstric, l'estómac fa un moviment lent. 




Es completa l'atac químic: el duodè
En sortir de l'estómac l'aliment convertit en farinetes entra en el primer tram de l'intestí prim: el duodè. Allà, quan hi passa aliment, s'hi aboquen la bilis i el suc pancreàtic que desfan totalment les farinetes fins separar-ne les molècules dels nutrients i deixar-les pràcticament líquides. I així es completa la digestió química.



Absorció de nutrients: dels aliments a la sang
La resta de l'intestí prim, uns sis metres, serveix per absorbir tots els nutrients i entrar-los a la sang des d'on es distribuiran a tot el cos per dur-hi energia i material de construcció. És per fer aquesta feina que l'intestí prim és tan llarg: després de sis metres de recorregut ja no hi resta cap nutrient. Per encabir-se a la cavitat abdominal, l'intestí prim es doblega moltes voltes.



Absorció d'aigua i evacuació de residus
Un cop absorbits els nutrients es recupera tota l'aigua i totes les sals minerals possibles. Això passa al primer tram de l'intestí gros. Finalment, quan ja no queda res més aprofitable, l'últim tram de l'intestí gros s'encarrega de preparar la femta. La consistència de la femta dependrà de la dieta i de l'estat de salut. La defecació posa punt i final a tot el procés.
Un tub molt llarg

No hay comentarios:

Publicar un comentario